Sayfalar

30 Ekim 2012

MASAL DİNLEYEN ÇOCUKLAR..



BİZ AİLECEK KİTAPLARI ÇOK SEVİYORUZ VE KIZIMA BEBEKLİĞİNDEN BERİ MASAL OKUYORUZ.ÇOK ŞANSLIYIZ Kİ KIZIMDA KİTAPLARI ÇOK SEVİYOR KÜÇÜKLÜĞÜNDEN BERİ HİÇ YIRTMA HUYU YOKTU.AÇAR RESİMLERİNE BAKIP BİR ŞEYLER ANLATIRDI 17 AYLIKKEN ÇEKİLMİŞ BİR FOTOĞRAF VE VİDEO PAYLAŞMAK İSTEDİM BUNUNLA İLGİLİ ..İNŞALLAH KİTAPLARA OLAN İLGİSİ HEP BÖYLE OLUR..MASALIN ÇOCUKTA GERÇEKTEN ÇOK BÜYÜK BİR ETKİSİ VAR. İNTERNET DE OKUDUĞUM BİR YAZIYI DA BURADA PAYLAŞMAK İSTEDİM.







MASAL DİNLEYEN ÇOCUKLAR

MASAL DİNLEYEN ÇOCUKLARIN GELİŞİMLERİNDEKİ FARK

Masallar bütün çocukların hayatında önemli yer tutmaktadır. "Anne bana bir masal okur musun?" Bu cümleyi anne-babalar, gün içinde çok sık işitirler. Peki, aileler sadece çocukları hoş vakit geçirsinler diye mi masal okuyorlar?

Evet, hikayeler çocukların güzel ve hoş vakit geçirmesinde önemli bir araçtır; fakat daha da önemlisi masallar, çocukların gelişimleri üzerinde çok olumlu etkiler yaratır. Çocuk eğitiminde masal; hayal gücünün gelişmesine, düşünce ufkunun açılmasına yardımcı olur. Kelime hazinesini zenginleştirir ve kavram öğrenimini hızlandırır. Diğer bir önemi de, çocukların merak duygularını uyandırır, yaratıcılığını hatta neden-sonuç ilişkisi kurma becerisini geliştirir. Masallar, çocukların hayal dünyalarında yaratmış oldukları korkuları giderir. Karşılaştıkları güçlükleri kavramasına, çözüm yolu bulmasına yardım eder. Kişiliklerini geliştirir.

Çocuklar, hayatlarındaki sevdiği ve nefret ettiği örneklerle, masallarda karşılaşır ve masal kahramanları sayesinde tecrübeler yaşayarak, iyi ile kötüyü birbirinden ayırt etmeye başlar. Olan biteni çok daha net bir şekilde algılar. Çünkü masallar aracılığıyla verilen iletiler, yerine çok daha kolay ulaşır. Masal kitaplarının renkli, görsel öğeler yönünden zengin olması ise; çocuğun görsel zekasının gelişmesine yardımcı olur.

Çocukların tümü, masal kitaplarında ki kahramanların üstün özelliklerine ve başarılı hareketlerine hayranlık duydukları için onlarla özdeşim kurar, onlar gibi olmak isterler. Bu da çocukların karakter gelişimi üzerinde etkili olur. Bu nedenle çocuğunuza okuduğunuz hikaye ve masal kahramanların özellikleri mümkün oldukça gerçeğe yakın olmalıdır ki, çocuk gerçeklik duygusundan uzaklaşıp hayal dünyasına dalmasın. Kahramanların ulaştıkları başarılar veya kazandıkları zaferler, çabalarının bir sonucu olmalıdır. Eğer başarı ve zaferler olağanüstü güçlerle veya rastlantı sonucu elde ediliyorsa, bu durum çocuğu da kolay yoldan başarı elde etmeye yönlendirebilir.

Tüm bunların dışında, masal okuyarak çocuğunuza özel ve kaliteli bir zaman ayırmış olursunuz. Özellikle gün içinde çocuğunuza fazla vakit ayıramadığınızı düşünüyorsanız masal anlatarak beraber olmak, öyküyle ilgili yorumlar yapmak her iki taraf içinde harika bir duygu olacaktır.

Çocuğunuz 3-5 yaşında ise; belirgin bir konusu ya da kahraman figürleri olan, tanıdık olayların anlatıldığı konuları içeren (örneğin parka giden aile gibi) masal kitaplarını tercih edebilirsiniz. Masalın konusu sade olmalı ve masaldaki resimler anlatılan öyküyü desteklemelidir. Çocuğun hayal gücünü harekete geçiren masalların olduğu kitaplar, bu yaş gurubundaki çocuklar için faydalı olacaktır. Çocuğunuza resimlere bakarak hikâye anlatma imkânı sunun. Bu dönemde çocuklar, öykü anlatmaktan çok hoşlanırlar.

Çocuğunuz 5-8 yaşında ise; dil ve kavram yönünden gelişmiş, sadece iyi ve doğruyu değil, kötü ve yanlış karakterleri de içeren, çocuğun bildiği kelimelerden oluşan, okumayı yeni öğrenenler için kısa ve büyük yazılarla yazılmış kitapları tercih edebilirsiniz. Bu yaş dönemindeki çocuklar, gerçek ve gerçek dışı olayları bir arada yaşar. Konuları hayvanlar, devler ve doğa olan masalları dinlemeye bayılırlar. Uygun uzunluktaki bir kitabı sonuna kadar dinler ve dinlediklerini çok iyi anlarlar.

ÖNERİLER
Anne-baba olarak çocuğunuzun hayal gücünü geliştirmek için; masala başlamadan önce birlikte resimlere bakın, inceleyin ve nasıl bir öykü olduğunu tahmin etmeye çalışın. (Tahmin önceliğini çocuğunuza verin.)

Çocuğunuzun bilişsel becerilerinin ve problem çözme yetisinin gelişmesine katkıda bulunmak için; masal anlatırken, "Sence bir sonraki sayfada ne olacak?", "Bu masalın sonu nasıl olabilirdi?" gibi sorular sorun.

Çocuğunuzun hafızasını güçlendirmek için; masalı bir- iki sayfa okuduktan sonra bir önceki sayfalarla ilgili sorular sorun "Çocuğun adı neydi?", "Nereye gitmişlerdi?" gibi.

UZM. PSK. PINAR GÜLGEN

4 yorum:

gzmfnd dedi ki...

Evet masal önemlidir her ne kadar ben masalsız büyüsemde... :))

emreyle hayat dedi ki...

bizde yatmadan kitap okuyoruz ama son zamanlarda ışıkları södürüp yanına yatıyorum ve kısa bir masal da anlatıyorum (kendi uydurmam olan :) çok hoşuna gidiyor :)

Ssmeral dedi ki...

bende masalsız büyüdüm ama kızım şanslı :)

Ssmeral dedi ki...

çok güzelmiş benim kızım henüz kısa masallarla uyumuyor masal keyfimiz biraz uzun oluyor çok yorgun ve uykusuz olursa kısaya düşüyoruz:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...